Fakta


Kokosfakta

Kokosløpere er et vevd produkt som leveres i 6 bredder ca: 70, 90, 100, 120, 150 og 200 cm, i lengder opp til 50 meter. Løperne leveres i ønsket lengde, og i fargene natur og rødt. De er 7 – 8 mm tykke og veier ca.2,3 kg pr. kvm. Materialstabilitet: +/- 1,4% ved gjennombløting. Vær oppmerksom på at røde kokosløpere kan farge av i fuktige miljøer.

Kokosmatter leveres i tre tykkelser: 15, 17 og 23 mm, bare i natur. Vekten for 15mm er ca. 5 kg/kvm, 17 mm er ca.7 kg/kvm, og for 23 mm ca.9 kg/kvm.Mattene leveres kappet etter mål i bredder opp til 200 cm med en nøyaktighet på 0,2 cm.

Kokostepper leveres i 4m bredde i natur med gummiert bakside.

Bruksområder

Kokosløpere natur brukes i korridorer, trapper, mindre rom, i båter, på balkonger/terrasser, på stupebrett, rundt badeanlegg og dammer – de tåler fuktighet.

Røde kokosløpere er særlig godt egnet ved kongebesøk eller andre prominente gjester.  Kan farge av under fuktige forhold.

Kokoksmatter egner seg som dørmatter, i entré og andre inngangspartier. Fargen er natur og dette er typiske bustematter.  Noe løsfiber må påregnes etter legging – men noen støvsuginger tar det meste.

Sedummatter og vekstmatter brukes som underlag på gresstak og som microgreens i forbindelse med frødyrking

Legging av kokosløpere

Det enkleste er det beste. Legg dem løst, eventuelt med antiskli for de minste lengdene.   De kan også behandles med latex på den ene siden for å bedre stabiliteten eller benytt en kraftig dobbeltsidig tape. Må de limes, som f.eks. i større flater, anbefales brukt Casco 3446 eller tilsvarende.

Vedlikehold

Kokosløpere og matter rengjøres med støvsuger. Er det ønskelig eller nødvendig med rensing, er skumrens effektivt. Kokosen kan med fordel dynkes med vann fra tid til annen for å bevare form og farge.

Fordeler

Kokos er et rent organisk produkt som ikke skaper statisk elektrisitet, og som er 100% nedbrytbart. Kokos er et rent naturprodukt uten noen kjemiske tilsetninger, så lenge det ikke farges. Kokosfiber er kjent som et robust og svært slitesterkt materiale, spesielt godt egnet til bruk som gulvbelegg. Kokoksløpere kan med fordel brukes i trapper. Trinnlyden vil bli sterkt redusert og trappen blir ikke lenger glatt og farlig.

Kokospalmen

Kokospalmen (Cocos nucifera) er utbredt i tropene, og kan bli opp til 25 meter høy. Alle deler på palmen blir brukt. Stammen og blader benyttes til husbygging, og kokosnøtta (frøet) gir mat og drikke. Rundt kokoksnøtta sitter et ca. 4 cm tykt beskyttelseslag som bl.a. blir brukt til å lage det garnet som brukes i tepper, matter og løpere. Denne foredlingen har lange tradisjoner i kokospalmeområdene. Våre produkter er direkte importert fra Kerala distriktet sør i India. Kokos er ifølge inderne selv deres «golden gift to the world».